Ik ga naar Duitsland.nl
 
Alle informatie over verhuizen naar Duitsland
Een woning huren
U kunt ervoor kiezen een woning te huren. In Duitsland is de particuliere markt voor huurwoningen beduidend groter dan in Nederland. Hierdoor heeft u meer kans een geschikte huurwoning te vinden.
Een woning zoeken
-
U kunt zoeken naar een geschikte huurwoning in de weekend-uitgaven van plaatselijke kranten.
-
Een makelaar kan u helpen bij het vinden van een huurwoning die aan uw eisen voldoet.
-
U kunt terecht bij een 'Mieterverein' (vereniging voor huurders) voor advies en ondersteuning op juridisch niveau. Om gebruik te kunnen maken van een Mieterverein dient u echter lid te zijn van de Deutscher Mieterverein.
Duitse wet- en regelgeving
- Alleen wanneer u het huurcontract hebt ondertekend, wordt u aangemerkt als huurder. Uitzonderingen hierop zijn echtparen. De partner die niet ondertekend heeft is toch medehuurder wanneer dit in het contract vermeld wordt. Woont u samen maar bent u niet getrouwd? Dan dient u beide het huurcontract te ondertekenen wanneer u beide officieel huurder wenst te zijn.
- Bent u geen officieel (mede)huurder van een woning, dan heeft de verhuurder geen enkele verplichting jegens u. Komt de officiële huurder zijn verplichtingen niet na, dan heeft de verhuurder het recht u zonder pardon de woning uit te zetten.
- Let erop dat u ten aller tijden de huur opzegt als u een woning verlaat. Ook al blijven eventuele medehuurders achter in de woning, toch is opzeggen zeer aan te raden. Het kan namelijk voorkomen dat één van de medehuurders de huur niet betaalt. De verhuurder heeft dan het recht de huur bij u af te schrijven, ook al bewoont u de huurwoning niet meer.
Een nadeel hierbij is dat de verhuurder niet verplicht is opzegging van de huur van één huurder te accepteren, wanneer andere huurders in de woning achterblijven. - Let er bij het opstellen van het contract op dat het aantal vierkante meters woonoppervlak vermeld wordt. Blijkt achteraf dat het werkelijke woonoppervlak van de huurwoning meer dan 10% minder is dan het oppervlak dat in het huurcontract vermeld is? Dan heeft u het recht de huur zonder opzegtermijn op te zeggen of kunt u huurvermindering aanvragen.
- In Duitsland geldt altijd een opzegtermijn van drie maanden (indien het contract voor onbepaalde tijd geldig is).
- Heeft u een contract met een vaste looptijd, dan kan deze alleen in overleg met de verhuurder tussentijds worden opgezegd. Wel heeft de verhuurder de plicht onderhuur toe te staan, mits u hier een dringende reden voor heeft. In dit geval blijft u echter aansprakelijk voor het gedrag van de onderhuurder en betaling van de huur.
Kosten
- Het is niet altijd duidelijk of bij de huurprijs ook servicekosten, gemeentelijke lasten en energiekosten inbegrepen zijn. Daarom is het zeer aan te raden de verhuurder in het contract vast te laten leggen welke kosten onder de afgesproken huurprijs vallen.
- De kale huur wordt ook wel 'nettokaltmiete' genoemd.
- Onder 'bruttokalmiete' vallen de kale huur en alle nevenkosten. Verwarming en warmwatervoorziening zijn hierop een uitzondering.
- In Duitsland is de verhuurder verplicht de waarborgsom (Kaution) bij een bank onder te brengen. Hierover betaalt de verhuurder rente. De waarborgsom bedraagt maximaal drie maanden de overeengekomen huurprijs. U heeft als huurder de mogelijkheid dit bedrag in drie termijn te betalen. In enkele oude koopcontracten staat vermeld dat de Kaution in één keer overgemaakt dient te worden. Dit is dus niet zo.
Voordelen
- Huurt u een woning, dan heeft u lagere aanvangslasten dan wanneer u een woning koopt.
- In de meeste gevallen wordt in het huurcontract vastgelegd dat de verhuurder verantwoordelijk is voor kleine reparaties. De verhuurder betaalt meestal reparaties tot €80,-.
- Het kan verstandig zijn eerst een woning in Duitsland te huren, alvorens u hier een woning koopt. Op deze manier kunt u kennis maken met het land zonder dat u aan een woning vastzit. Verder heeft u op deze manier de mogelijkheid u rustig te oriënteren op de huizenmarkt voor een eventuele koopwoning.
Nadelen
- Huurt u een woning in Duitsland, dan is het niet mogelijk Nederlandse huursubsidie te ontvangen.
- Een misschien vanzelfsprekend nadeel, is dat u geen eigen vermogen opbouwt in uw woning wanneer u huurt.
- U bent soms verplicht de huurwoning bij vertrek gerenoveerd achter te laten. Bekijk hiervoor de afspraken in het huurcontract. Standaard wordt vermeld dat het huis/appartement iedere vijf jaar behangen en geschilderd dient te worden. Staat in het huurcontract niets vermeld over renovatie? Dan bent u ook niet verplicht deze te betalen. Ook wanneer in het huurcontract vermeld wordt dat u bij het einde van de huur én om de aantal jaren dient te renoveren, hoeven deze afspraken beide niet nagekomen te worden.
Aandachtspunten
- Voordat u overgaat tot het tekenen van een huurcontract, is het verstandig na te gaan of de huurprijs reëel is. In Duitsland wordt de 'Mietspiegel' gehanteerd. Dit is een soort normhuur. Aan de hand van deze normhuur kunt u na gaan of de huur die u gaat betalen niet te hoog is. Meer informatie over de 'Mietspiegel' kunt u navragen bij de betreffende gemeente. Het is vrijwel onmogelijk zich met terugwerkende kracht op de 'Mietspiegel' te beroepen.
- Anders dan in Nederland, behoord een inbouwkeuken niet tot de woning. Deze zit dus niet automatisch bij de huur van uw woning inbegrepen. Tenzij anders afgesproken, dient u zelf voor een keuken te zorgen. Neemt u de keuken wel mee over, zorg er dan voor dat u hier niet teveel voor betaalt. Het is namelijk niet zeker dat de persoon na u de keuken ook mee over wil nemen.
- Het is raadzaam zelf vooraf te informeren bij welke nutsbedrijven u zich dient aan- en af te melden.
- Het kan zijn dat uw verplichtingen als huurder anders uitvallen dan wanneer u in Nederland een woning zou huren. Hierbij kunt u denken aan onderhoud aan de woning en het in Duitsland gebruikelijke sneeuwvrij houden van uw stoep. Informeer vooraf naar deze verplichtingen.
- Wanneer u wenst een huisdier mee te verhuizen naar uw huurwoning, dan dient u dit vooraf met de verhuurder te overleggen. Achteraf is dit in de meeste gevallen moeilijk te regelen. Kleine huisdieren als muizen, vissen, en dergelijke zijn altijd toegestaan.