Hypotheekvormen


Alvorens u voor een passende hypotheekvorm kiest, zult u moeten beslissen of u een hypotheek in Nederland, dan wel in Duitsland afsluit.

Nederland biedt meer mogelijkheden met betrekking tot hypotheken dan Duitsland. Zo heeft u in Duitsland vrijwel nooit de mogelijkheid 100% van de waarde van uw woning te financieren (al is dit de laatste jaren steeds meer in opkomst). Dit kan een reden zijn om te kiezen voor een Nederlandse hypotheek. Tevens zijn hypotheken in Nederland afgestemd op de Nederlandse hypotheekrenteaftrek.

Een ander groot verschil tussen hypotheken in Nederland en Duitsland, is dat men in Duitsland een hypotheek vaak zo snel mogelijk wil aflossen. In Nederland is dit juist niet het geval. Dit verschil wordt veroorzaakt door het feit dat men in Duitsland een woning als een pensioenvoorziening ziet.


De laatste jaren is in Duitsland de verhuisregeling in opkomst. Dit initiatief van Nederlandse hypotheekverstrekkers houdt in dat men bij verhuizing de huidige hypotheek boetevrij kan inlossen.

Hieronder worden een aantal hypotheekvormen besproken die in Duitsland worden aangeboden, maar die ook bekend zijn in Nederland. Dit zijn natuurlijk niet alle hypotheekvormen die tot uw mogelijkheden behoren. Alvorens u een hypotheek afsluit, adviseren wij u bij een aantal hypotheekverstrekkers te informeren. Zo kunt u zelf een goed onderbouwde keuze maken.

Kiest u voor een Duitse hypotheek, houdt er dan rekening mee dat het aanvraagproces in Duitsland veel meer tijd in beslag neemt dan in Nederland het geval is. Spreek daarom tijdig af met een notaris.