Ik ga naar Duitsland.nl
 
Alle informatie over verhuizen naar Duitsland
Voor u gaat verhuizen
Hieronder leest u een aantal zaken waar u voor de verhuizing rekening mee dient te houden.
Informatie
-
Voordat u gaat verhuizen, is het belangrijk dat u zoveel mogelijk informatie over Duitsland verzamelt. Speur het internet af of koop een boekje over Duitsland. Op deze manier kunt u veel informatie vinden over de Duitse cultuur en de gewoonten, maar ook over zaken met betrekking tot wonen in Duitsland. Tevens is het raadzaam informatie aan te vragen bij verhuisbedrijven in de regio waar u gaat wonen.
-
Naast feitelijke informatie is het ook raadzaam eens te gaan 'sfeerproeven' in de streek waar u heen wilt verhuizen. Loop eens rond door de wijk die u op het oog heeft, stap binnen bij de plaatselijke supermarkt en maak een praatje met de bewoners. U krijgt zo een betere indruk van de omgeving dan u uit een boek of brochure kunt halen. Niet alleen feitenkennis, maar ook het gevoelsmatige aspect is erg belangrijk bij een verhuizing naar het buitenland.
Verhuizen
-
Een aantal punten dienen altijd geregeld te worden voor u gaat verhuizen. Zowel wanneer u binnen Nederland verhuist, als wanneer u naar het buitenland verhuist. Zeg de nutsbedrijven op, geef uw adreswijzigingen door aan familie en vrienden, verkoop uw oude woning tijdig, enz.
Emigreren
Ook al ligt Duitsland vlak naast ons en zijn de cultuurverschillen niet enorm, toch blijft verhuizen naar ons buurland 'emigreren'. Bij emigreren zijn er een aantal zaken waar u vooraf rekening mee dient te houden.
-
Wanneer u naar het buitenland emigreert, dient u zich vooraf af te melden bij de Nederlandse gemeente waar u momenteel woonachtig bent. Dit kan op het Gemeentehuis, bij de afdeling Burgerzaken. Let erop dat u hierbij een bewijs van uitschrijving ontvangt. Vervolgens kunt u zich aanmelden bij de Duitse gemeente waar u heen verhuist. U kunt hiervoor terecht bij het Rathaus (afdeling "Bürgerbüro" of "Meldewesen").
-
Gaat u in het buitenland wonen, dan is het noodzakelijk dat u een verblijfsvergunning aanvraagt. In Duitsland kan dit bij het Rathaus van uw toekomstige woonplaats, bij de vreemdelingendienst (Ausländerbehörde). De afdeling "Meldewesen" van de plaats waar u gaat wonen geeft de verblijfsvergunning af. U dient de volgende documenten mee te nemen:
- Een geldig paspoort/identiteitsbewijs
- Een schriftelijk bewijs van uitschrijving van de Nederlandse gemeente waar u
voorheen woonachtig was
- In enkele gevallen een uittreksel van het geboorteregister -
Bij de belastingdienst kunt u de folder 'Emigratie' aanvragen. Hier staat belangrijke informatie in over belastingtechnische aspecten van een emigratie.
-
Zoals bij elke emigratie, is het handig als u de bewoners in uw toekomstige woonplaats kunt verstaan. Daarom wordt aangeraden een taalcursus te volgen alvorens u naar Duitsland verhuist. Natuurlijk is het ook mogelijk deze te volgen als u uw nieuwe woning in Duitsland reeds heeft betrokken.
- In enkele gevallen kan emigreren erg nadelig voor u zijn. Bijvoorbeeld wanneer u afhankelijk bent van een bijstandsuitkering of een Wajong. Ontvangt u in Nederland een WW-uitkering, dan is emigreren naar Duitsland ook geen aanbeveling. Deze loopt wel even door, maar biedt u op langere termijn geen inkomsten garantie meer.
Werken
-
Ga voor de verhuizing na of u uw baan in Nederland wilt behouden. Dit is mogelijk, u wordt dan ook wel een 'grensarbeider' genoemd. Op grensarbeiders is het Europees recht van toepassing. Dit kan gevolgen hebben voor uw persoonlijke situatie. Zorg dat u hier vooraf informatie over inwint, zodat u niet voor verassingen komt te staan.
-
Een andere mogelijkheid is hetzelfde beroep te gaan uitoefenen in Duitsland. Dit lijkt een makkelijke oplossing, maar toch moet u ook hierbij vooraf met een aantal zaken rekening houden. Zo kan het bijvoorbeeld zijn dat uw in Nederland behaalde diploma, in Duitsland niet geldig is. Ook komt het voor dat er in de sector waarin u werkt zeer weinig aanbod is.
-
Wilt u een eigen bedrijf beginnen, win hierover dan vooraf informatie in. Waar dient u zich aan te melden? Hoe zit het met de marktwerking in Duitsland? Er zijn talloze zaken die een significante rol spelen bij het oprichten van een eigen bedrijf in het buitenland.
-
Gaat u tijdelijk in Duitsland werken, dan kan in enkele gevallen de Nederlandse sociale verzekeringswetgeving op u van toepassing blijven. Dit houdt in dat u in Nederland premie blijft betalen. Dit is gunstig, aangezien de opbouw van uw AOW gewoon voortgezet wordt en u indien nodig een uitkering kunt ontvangen. Voordat u tijdelijk in Duitsland gaat werken, is het aan te raden bij uw ziekenfonds een verklaring op te vragen. Wilt u in Nederland verzekerd blijven, dan heeft u een detacheringsverklaring nodig. Om deze te kunnen ontvangen, dient u aan de volgende voorwaarden te voldoen:
- Uw Nederlandse werkgever blijft uw loon doorbetalen
- U wordt niet langer dan 12 maanden gedetacheerd
- Direct voordat u gedetacheerd werd, bent u verzekerd voor de Nederlandse sociale verzekeringswetten
- U heeft een dienstverband met de werkgever die u heeft gedetacheerde
- Uw detachering is niet het gevolg van de vervanging van een eerder gedetacheerde collega
- Uw werkgever oefent in Nederland substantiële activiteiten uit
-
Het kan voorkomen dat u zowel in Nederland als in Duitsland werkzaam bent. Uw Duitse werkgever is in dit geval verplicht om de premie volks- en werknemersverzekeringen aan de Belastingdienst te betalen.
Indien u zelfstandig ondernemer bent, is de wetgeving van het land waar u woont van toepassing. - Wordt u zonder eigen schuld werkloos, dan kunt u aanspraak maken op de Nederlandse werkloosheidsuitkering. U dient de Ärbeitsbescheinigung" die u van uw laatste werkgever ontvangen heeft, af te geven aan een Agent für Arbeit. Deze verstrekt u een verklaring die u vervoglens bij de UWV in Nederland moet inelveren voor de aanvraag van een werkloosheidsuitkering.
Wordt u in overeenstemming met uw werkgever werkloos, dan is het aan de UWV om te beoordelen of u in aanmerking komt voor een werkloosheidsuitkering.
Gaat u na uw ontslag op zoek naar een nieuwe baan, dan dient u zich in te schrijven bij het CWI. Ook is het aan te raden u in Duitsland bij een Agent für Arbeit aan te melden.
Verzekeringen
-
Hoe de sociale verzekeringswetgeving op u van toepassing is, hangt af van het land waarin u werkt. Als u in een land werkt, is de sociale verzekeringswetgeving van dat land op u van toepassing. Hier zijn echter uitzonderingen op. Het is daarom raadzaam hier vooraf informatie over te winnen bij EUREGIO of bij het Bureau voor Duitse Zaken.
-
Ga voor de verhuizing na of uw huidige verzekeringen ook dekking geven in het buitenland. Zo niet, dan is het verstandig in Duitsland nieuwe polissen af te sluiten. Denk hierbij ook aan de aansprakelijkheidsverzekering voor particulieren. Deze is in Duitsland, evenals in Nederland, noodzakelijk.
-
Bent u een grensarbeider, dan kunt u een beroep doen op de ziektekostenfaciliteiten in het land waar u werkt én in het land waar u woonachtig bent. U dient u dan wel voor de verhuizing in te schrijven bij een Duitse Krankenkasse. Gehuwde partners en kinderen kunnen meeverzekerd worden. Laat u echter vooraf bij een Nederlandse verzekeraar informeren over alle aspecten van medische zorg in Duitsland.
Ziekte
- In Duitsland geldt een specifieke procedure wanneer u zich ziek wilt melden van uw werk:
- Meldt u binnen twee dagen ziek bij het UWV districtskantoor bij u in de buurt. Hier dient u aan te geven wat de oorzaak van uw ziekmelding is en vanaf wanneer uw ziekmelding geldt. Er zal u gevraagd worden bij welke Krankenkasse u verzekerd bent.
- U meldt uw ziekte bij uw werkgever. Hierbij dient u uw verzekeringsnummer op te geven.
- Het UWV maakt een controleafspraak met u.
- Na deze controle ontvangt u een bevestiging. Hiermee kunt u bij uw werkgever aantonen dat u volgens de ziekmeldingsprocedure heeft gehandeld.
- UWV stelt uw Krankenkasse op de hoogte van uw ziekmelding.
- Wanneer u zich heeft ziekgemeld, heeft u recht op zes weken doorbetaling van uw loon. Bij herhaalde ziekmelding ten gevolge van dezelfde ziekte, heeft u opnieuw recht op deze doorbetalingstermijn, indien u aan de volgende voorwaarden voldoet:
- U heeft zich, nadat u opnieuw begonnen bent met werken, 6 maanden niet om dezelfde reden ziekgemeld
- Sinds de aanvang van uw eerste ziekmelding ten gevolge van dezelfde ziekte is een termijn van 12 maanden verstreken
Bij herhaalde arbeidsongeschiktheid ten gevolge van dezelfde ziekte, ontvangt u van uw Krankenkasse een uitkering gedurende een periode van maximaal 78 weken. Hierbij wordt de doorbetalingstermijn van zes weken meegerekend.
Kinderen
-
Verhuizen uw (schoolgaande) kinderen mee naar Duitsland, bekijk dan vooraf de mogelijkheden voor scholing in uw nieuwe regio.
-
In Duitsland geldt de leerplicht tot 18 jaar. U dient een schriftelijke verklaring af te geven aan het "Schulamt" van de Nederlandse school. Uit deze verklaring moet blijken dat het kind aan de leerplicht voldoet. Het is raadzaam hierover vooraf informatie in te winnen bij het "Schulamt".
-
Informeer bij de EUREGIO over de gevolgen van eventuele studiefinanciering voor uw kinderen.
Geldzaken
-
In de meeste gevallen is het raadzaam een bankrekening te openen bij een Duitse bank. U bespaart uzelf op deze manier veel geregel. U moet echter wel geld betalen voor een bankrekening in Duitsland. Informeer uw huidige bank vooraf over uw vestiging in Duitsland.
-
Vraag uw huidige bank tevens over de gevolgen van uw emigratie naar Duitsland.